Vlio Cars

Uw Partner in autoverkoop

Door - Tom Cosyns

Welke type autoschade zijn er? En hoe pak je deze aan?

Het lijkt zo logisch als je schade hebt aan je auto om de autoschade te claimen. Maar wist je dat het niet altijd voordeling is om autoschade te claimen? We willen je meer inzicht geven over dit onderwerp. Je vindt in deze blog alle informatie over je autoverzekering en schade. Autoschade: pak het aan!

Wanneer claim je de schade?

Als je een schadeclaim indient bij je autoverzekeraar dan kijkt men wat er onder de autoverzekering valt en onder welke omstandigheden de schade is ontstaan. Betaald de verzekering uit dan heeft dit gevolgen voor je maandelijkse premie en voor je no-claim (schadevrije jaren). Bij iedere schade lever je vijf jaar van die schadevrije jaren in. Dit betekent dat je meer gaat betalen voor jouw autoverzekering. Dus stel, je hebt vijftien schadevrije jaren en je dient een claim in, dan gaan de schadevrije jaren terug naar tien jaren.

Een voorbeeld: je hebt een kleine schade en de kosten voor de reparatie zijn ongeveer even hoog als die van jouw eigen risico bij je autoverzekering. Het is dan verstandiger om je eigen schade te betalen want dan blijft de no-claim korting ongewijzigd.

In de volgende gevallen is het beter wel een schadeclaim in te dienen:

  • Als de kosten te hoog zijn om ze zelf te betalen.
  • Als de schade veroorzaakt is door een ander. De verzekering van de andere partij keert dan uit, dit kost jou verder niets.
  • Je aantal schadevrije jaren is al zo hoog dat het geen effect heeft op de korting als je terugvalt op de bonus-malus-ladder.

Kan je de geclaimde schade terugtrekken?

Heb je de schade geclaimd bij de verzekeraar maar wil je deze toch liever zelf gaan te betalen? Kan dat en wat doe je dan? Binnen een jaar nadat je de schade hebt geclaimd moet je een verzoek indienen bij de verzekeringsmaatschappij. Lees wel even de voorschriften want niet alle poliswaarden zijn gelijk bij elke verzekeraar. Als men jouw verzoek goed keurt worden de schadevrije weer op jouw conto bijgeschreven.

Een berekening ten voorbeeld

Stel je bent met je auto per ongeluk tegen een paaltje aangereden en je hebt een schade aan de auto van driehonderd euro. Je hebt jouw auto allrisk verzekerd. Per maand betaal je een premie van tweeënveertig euro. Je staat op de bonus-malus-ladder op trede 13 en je krijgt vijfenzestig procent korting op je premie. In totaal betaal je jaarlijkse sen premie van vijfhonderdenvier euro.

Je dient de schadeclaim in en je valt terug naar trede zeven. Jouw premie wordt dan veertig procent. De jaarlijkse premie zal nu achthonderdvierenzestig euro worden. Je besluit niet te claim en krijgt er een schadevrij jaar bij. Je komt op trede dertien en krijgt een korting van zeventig procent. Je betaalt een premie van vierhonderd tweeëndertig euro. Het verschil tussen wel en geen schade claimen bedraagt dan vierhonderd tweeëndertig euro.

Dit geldt allemaal natuurlijk ook als je aan de caravan schade ontdekt hebt.