Vlio Cars

Uw Partner in autoverkoop

Door - Tom Cosyns

De ultieme dashcam-installatiegids

Dashcams zijn een onmisbaar apparaat geworden voor veel commerciële wagenparken . Ze helpen de veiligheid van bestuurders en wagenparken van bedrijfsvoertuigen te verbeteren en beschermen chauffeurs en bedrijven tegen crash-for-cash-zwendel en andere mogelijke aansprakelijkheden wanneer ze geen schuld hebben.

Het installeren van dashcams kan voor sommigen echter een worsteling zijn.

Als je onlangs een dashcam of auto camera hebt gekocht (of erover denkt er een te kopen) maar niet zeker weet hoe je het apparaat moet installeren, dan is deze handleiding wellicht iets voor jou. We behandelen vier installatiemethoden voor dashboardcamera’s, evenals de voordelen en uitdagingen van elke methode.

Opmerking: het doel van deze handleiding is om de algemene methoden voor het installeren van dashcams te bespreken. We raden je aan om ook de installatie-instructies van je dashcam-aanbieder te volgen.

Gebruikelijke methoden voor het installeren van dashcams

Er zijn vier conventionele installatiemethoden voor dashcams. Elk heeft zijn eigen voordelen en uitdagingen. Een dashcam installeren met behulp van een sigarettenaanstekeradapter (CLA). Deze methode is populair bij bedrijven en consumentenklasse dashcams die door veel detailhandelaren worden verkocht.

U hoeft alleen de voedingskabel van de dashcam aan te sluiten op de USB-poort of -aansluiting van de sigarettenaansteker van een voertuig. Deze dashcam-opstelling voedt de camera meestal ook alleen als de motor aan staat. Afhankelijk van het beoogde gebruik van de dashcam en het voertuigmodel kan dit een voor- of nadeel zijn.

Moderne voertuigen hebben doorgaans sigarettenaanstekeraansluitingen die worden uitgeschakeld wanneer de motor niet is ingeschakeld. Aan de andere kant hebben de meeste oudere modellen altijd aanstekeraansluitingen – of de motoren nu aan of uit zijn.

Voor aanstekers die constant aan staan, kunnen CLA-geïnstalleerde dashcams beelden blijven opnemen en de accu van het voertuig leeg laten lopen.

Always-on-stopcontacten maximaliseren echter de parkeermodusfuncties, waardoor continu opnemen mogelijk is, zelfs met een uitgeschakelde motor. Dit is handig als u uw voertuigen ’s nachts wilt beveiligen.

Voordelen van het gebruik van een cao

Snelle, eenvoudige installatie. Het installeren van dashcams via sigarettenaanstekerstekkers is snel en moeiteloos. Het maximaliseert een snel toegankelijke voertuigvoeding. Voor deze methode is geen deskundige of winkelassistentie nodig.
Hoge draagbaarheid. Als u uw CLA-aangedreven dashcams moet overzetten naar een ander voertuig, kunt u dit snel en gemakkelijk doen. Het toepassen van geavanceerde hardwiring-aanpassingen is ook niet nodig.

Uitdagingen bij het gebruik van een cao

Snel leeglopen van de batterij. Als uw dashcam een ​​parkeermodus heeft en u deze aansluit op de sigarettenaansteker die altijd aan staat, kan de accu van uw voertuig snel leeglopen. Dit voorkomt op zijn beurt dat u de functionaliteit van de parkeermodus van uw dashcam maximaliseert.
Minder veiligheid. CLA-installatiemethoden zorgen ervoor dat uw dashcam gemakkelijk toegankelijk is en dat er geen wachtwoorden of andere beveiligingsfuncties nodig zijn. Het enige wat je hoeft te doen is de kabel op elk gewenst moment in- en uitschakelen, wat betekent dat iedereen de dashcam snel kan stelen, verliezen of kwijtraken.
Onstabiele verbinding. Als de voedingskabel van uw dashcam niet stevig in het stopcontact van uw voertuig past, kan de verbinding losraken. Hierdoor mis je elke kritische opname. Zonder voldoende beeldmateriaal van incidenten kunt u mogelijk geen solide bewijs leveren of spaargeld terugkrijgen waarmee dashcams u zouden moeten helpen.

Hoe een dashcam in te stellen met behulp van de hardwire to fuse box-methode

Bij deze oplossing wordt de kabel van de dashcam rechtstreeks in de zekeringkast van uw voertuig gestoken.

Door uw dashcam aan te sluiten op de constante zekering in de zekeringkast, kunt u uw camera laten opnemen, zelfs als het voertuig is uitgeschakeld. Hierdoor kunt u ongewenste incidenten, zoals overvallen en vandalisme, vastleggen en de functies van de parkeermodus maximaliseren.

Deze installatiemethode omvat vaak het aansluiten van twee draden die zijn meegeleverd in de hardwire-kit die je hebt gekocht met de dashcams die zijn gemaakt voor hardwiring.

Eén draad moet worden aangesloten op een constante zekering die uw dashcam van stroom voorziet, zelfs met de uitgeschakelde motor. De andere draad is verbonden met een metalen grondbout die elektrische schokken voorkomt.

Voor de meeste mensen is de bedrading van een dashcam technisch en gevaarlijk om uit te voeren. Deze methode vereist meestal deskundige installateurs om de veiligheid en functionaliteit van het systeem te garanderen.

Voordelen van het gebruik van de installatiemethode van de zekeringkast

Stabiele verbinding. Met de dashcam direct bevestigd aan de zekeringkast van het voertuig, wordt de verbinding betrouwbaar.
Hoge beveiliging. Vanwege de directe, moeilijk los te koppelen verbinding zullen dieven en criminelen moeite hebben met het verwijderen van de hardwired dashcam.
Netheid. Doordat je snoeren in de meterkast bewaart en bevestigt ziet de opstelling er netter uit dan het CLA-systeem.
Uitdagingen bij het gebruik van de installatiemethode van de zekeringkast

Complex installatieproces. In tegenstelling tot de CLA-methode duurt het langer om hardwiring te doen en kan zelfs professionele hulp nodig zijn. Als u niet weet hoe u een dashcam moet aansluiten en dit toch probeert, kunt u het voertuig, de camera en andere onderdelen beschadigen en de garantie van de apparatuur verliezen.
Bijkomende kosten. Het op deze manier installeren van dashcams kan extra kosten met zich meebrengen voor het kopen van de kit en de diensten van een expert.

Hoe een dashcam te bedraden met behulp van de OBD-poortinstallatiemethode

Door een dashcam te installeren via de OBD-poort (onboard diagnostics) van uw voertuig, krijgt u dezelfde betrouwbare verbinding via een bedrade methode, maar zonder het geavanceerde proces.

De OBD-poort van een bedrijfswagen is snel toegankelijk, meestal aan de bestuurderszijde of onder het stuur. Het installatieproces omvat meestal het aansluiten van het ene uiteinde van de OBD-kabel op uw dashcam en het andere uiteinde op de OBD-poort.

Net als bij de vaste bedradingsmethode kunt u de parkeermodusfunctie gebruiken en u veilig voelen over de verbinding van uw dashcam.

Voordelen van het gebruik van de ODB-poortinstallatiemethode

Snelle, eenvoudige installatie. U hebt geen expert nodig om deze methode uit te voeren. Iedereen kan het, wat betekent dat je je dashcam binnen enkele minuten aan de praat hebt.

Dashcam-beveiliging. Met deze methode kunt u de kabel van uw dashcam naar de OBD-poort in de hemelbekleding van het voertuig stoppen. Hierdoor lijkt uw dashcam op een standaard, moeilijk los te koppelen apparaat en het minder waarschijnlijke doelwit van een dief. Kostenefficiënt. Het OBT-poortinstallatieproces is snel en eenvoudig uit te voeren, vergelijkbaar met de CLA-methode. Dit leidt tot meer besparingen en minder uitvaltijd en winkeltijd om uw camera aan de praat te krijgen.
Uitdagingen bij het gebruik van de OBD-poortinstallatiemethode

Minder draagbaarheid. De beveiligde verbinding van uw dashcam bij deze methode betekent ook minder opties om het apparaat los te koppelen of over te brengen naar een ander voertuig.

Hoe installeer ik een dashcam met een batterijpakket? Als u uw camera met accu’s installeert, moet u de externe accu aansluiten op een ingeschakelde sigarettenaansteker. Deze laadt je dashcam op terwijl je rijdt. Wanneer u de motor van uw voertuig uitschakelt, wordt de accu de stroombron van uw dashcam.

Voordelen van het gebruik van een batterijpakket voor installatie

Langere opnametijd. Accupacks kunnen langer dan andere installatiemethoden beelden opnemen en rechtstreeks op de geheugenkaart van uw dashcam.
Behoud van de accu van het voertuig. Aangezien accu’s als afzonderlijke stroombron dienen, helpen ze de levensduur van uw accu te verlengen. Dit elimineert alle zorgen over het leeglopen van de accu van uw voertuig en het vastlopen.

Functionaliteit in een werkend voertuig. Accu’s verzamelen stroom wanneer uw sigarettenaansteker is ingeschakeld, zodat deze uw dashcam kan opladen zodra de motor (of aansteker) is uitgeschakeld. Het werkt ook beter als u vaak met uw voertuig rijdt. Opnemen in parkeermodus. Accu’s zijn handig en eenvoudig te installeren, zoals eerder uitgelegd. En toch doet deze eenvoudige installatie geen afbreuk aan de kwaliteit en het opnameschema. Accu’s kunnen de parkeermodus en het opnemen van beelden met hoge resolutie versterken.

Uitdagingen bij het gebruik van een batterijpakket voor installatie

Korte levensduur. Accu’s gaan over het algemeen niet lang mee, tenzij het grote voertuigaccu’s zijn. Ze gaan ook korter mee als u in een warm klimaat rijdt, omdat ze niet zo hittebestendig zijn als condensatormodellen. Dit beperkt uw capaciteit om beelden vast te leggen in tijden van ongevallen, overvallen en andere kritieke incidenten.
Slordig. Deze installatiemethode is niet zo netjes als de bedrade en OBD-poortsystemen. De installatie van het batterijpakket verloopt op dezelfde manier als CLA-methoden en het kan zijn dat er ergens in het interieur grote apparaten moeten worden geplaatst. Dit vergroot de ruimte van het voertuig en kan chauffeurs mogelijk een doorn in het oog worden.

Aanzienlijke oplaadtijd. Accu’s hebben enige tijd nodig om op te laden tussen opnameactiviteiten in de parkeermodus. Korte ritten kunnen de apparaten mogelijk niet volledig opladen.

Extra zakelijke kosten. Naast je dashcam moet je ook het batterijpakket zelf kopen, waardoor je kosten stijgen.
Waar plaats je een dashcam het beste in een vrachtwagen?
Dashcams moeten discreet zijn, maar ze moeten zich ook op plaatsen bevinden waar ze uw beoogde wegzichten perfect kunnen vastleggen. Ze mogen ook het perspectief van de bestuurder niet blokkeren.

Monteer uw camera bij voorkeur aan de passagierszijde van de voorruit en direct achter de achteruitkijkspiegel (zo dicht mogelijk bij). Vermijd het kritieke zichtgebied van de voorruit – de plekken die door de ruitenwissers worden geveegd. Deze plaatsing zorgt ervoor dat uw camera een uitstekend beeld krijgt.

Naast het verkrijgen van optimale perspectieven, is het vinden van de beste camerapositie ook om juridische redenen essentieel. Dit heeft betrekking op het voorkomen van belemmerd zicht – wat dashcams kunnen veroorzaken, vooral als ze onzorgvuldig zijn gemonteerd.

Hoewel het gebruik van dashcams federaal legaal is, reguleren veel staten obstakels voor de voorruit. Het algemene principe dat u kunt toepassen, is echter dit: als uw dashcam meer dan een vierkant van vijf inch aan de bestuurderskant of een vierkant van zeven inch aan de passagierskant blokkeert, is dat niet goed. Voor interstatelijke bedrijfsvoertuigen vermeldt 49 CFR 393.60(e) de federale voorschriften die betrekking hebben op de montagebeperkingen van dashcams .

Onthoud dat de plaatsing van uw dashcam kan variëren, afhankelijk van de beperkingen van uw staat. Hier is meer informatie over het installeren van een dashcam in verschillende rechtsgebieden met verschillende belemmeringsvereisten:

Voor staten die obstakels voor de voorruit verbieden
In sommige staten is het niet toegestaan ​​om dashcams of andere voorwerpen aan uw voorruit te bevestigen. Ze handhaven deze regel om te voorkomen dat de bestuurder het zicht op de weg belemmert.

Als u in een van deze staten woont, installeer uw camera dan niet op de voorruit. Plaats hem in plaats daarvan zo ver mogelijk uit het zicht van de bestuurder op de weg – bij voorkeur achter de achteruitkijkspiegel. Zorg er bovendien voor dat u zich aan de toepasselijke wetgeving houdt.

Onderzoek de behoeften en situatie van uw bedrijf

Voordat u uw dashcam installeert (of zelfs koopt) , moet u eerst nadenken over uw belangrijkste intenties voor het verkrijgen en monteren van het apparaat.

Is het in de eerste plaats om de verkeersveiligheid te vergroten, voertuigbeveiliging ’s nachts, financiële en verzekeringsschade te voorkomen, of iets anders? Nadenken over deze vragen helpt u bij het bepalen van uw volgende keuzes met betrekking tot de installatie.

Onderzoek vervolgens uw huidige voertuigen, middelen en bedrijfssituatie en stel uzelf de volgende vragen:

Welke van mijn voertuigen hebben dashcams het meest nodig?
Wat voor camera’s hebben ze nodig? Wat zijn de vereiste installatie-instellingen van het apparaat?
Welke bronnen zijn momenteel aanwezig en ontbreken die van invloed kunnen zijn op de installatievereisten voor dashcams? (Als de installatie bijvoorbeeld professionele ondersteuning nodig heeft, heeft u technici of partners, of moet u nog steeds uitbesteden? Kunt u daar wat budget voor uittrekken?)
Wat zijn de modellen en productiebeschrijvingen van mijn voertuigen? Zijn mijn dashcam en installatievereisten compatibel met de systemen van mijn voertuig?
Raadpleeg vervolgens de besproken installatieopties en weeg zorgvuldig de voordelen, nadelen en andere implicaties voor uw bedrijf af.

U kunt uw eerste, tweede en zelfs derde keuzes vermelden. Dit verbreedt uw selectie voor het geval uw primaire voorkeur niet werkt.

Ken eventuele toepasselijke wettelijke beperkingen

Staten verschillen in hun beperkingen met betrekking tot de installatie van gemonteerde dashcams. Deze jurisdicties kunnen, zoals eerder vermeld, in drie categorieën vallen en chauffeurs moeten op de hoogte zijn van deze vereisten.

Deze drie categorieën zijn:

Staten die obstakels voor de voorruit uitdrukkelijk of vaag verbieden
Statussen die alleen aangeven welke delen van de voorruit kunnen worden geblokkeerd
Staten die het blokkeren van voorruiten niet beperken of niet verbieden
De wettigheid van obstructies van de voorruit kan op elk moment veranderen voor specifieke staten. Raadpleeg uw lokale rechtsgebieden voor actuele informatie over de toegestane dashcam-posities.

Neem de tijd

Haast u niet om de huidige (of geplande) situatie van uw bedrijf te onderzoeken, de toepasselijke wettelijke beperkingen te bestuderen en te beslissen over uw dashcam-installatie.  Het monteren van het toestel (plus de dashcam zelf) kan een flinke investering zijn. U moet er dus voor zorgen dat u het juiste apparaat kunt krijgen en het correct kunt instellen. De verkeerde camera- en installatiekeuzes kunnen u nog meer geld, tijd en moeite kosten, waardoor u uw initiële investering verspilt. Omgekeerd kunt u door de juiste selectie te maken de voordelen en middelen die u erin stopt maximaliseren. Door uzelf uit te rusten met voldoende kennis, kunt u de juiste beslissing nemen.

Hoe een Dashcam te installeren

Als u op zoek bent naar een betrouwbare commerciële dashcam die rijk is aan functies en eenvoudig te installeren en in te stellen is, is de Motive Smart Dashcam een ​​uitstekende optie. Aangedreven door kunstmatige intelligentie (AI), detecteert, analyseert, waarschuwt en tagt Motive’s Smart Dashcam automatisch onveilige wegomstandigheden, risicovol rijgedrag en meer. Dit alles vergroot uw inzicht in eventuele rijrisico’s, verbetert uw mentorprogramma’s voor chauffeurs en beschermt uw bedrijf tegen wettelijke boetes die niet uw fout zijn.

Het installeren van de Motive Smart Dashcam is zo snel en eenvoudig dat u het hele proces in minder dan 10 minuten kunt voltooien – zonder hulp van een monteur. Ook heb je geen omkijken naar het opladen van batterijen, handmatig filmen of SD-kaarten. Raadpleeg voor meer informatie over het instellen van de Motive Smart Dashcam onze Smart Dashcam -installatiehandleiding met stapsgewijze instructies. Nadat je de camera hebt geïnstalleerd, werkt deze direct. Het is sabotagebestendig en beeldmateriaal van een specifieke datum en tijd kan eenvoudig worden gedownload. Deze functies zijn ontworpen om u te helpen tijd, moeite en geld te besparen en ervoor te zorgen dat u alles krijgt wat u nodig hebt om de veiligheid van chauffeurs en wagenparken te verbeteren.